spoon

Egyptisk Omelett

Category: , ,

Hmmm....namnet låter inte indonesisk, men den är en vanlig maträtt i Indonesien. Man kan köpa denna maträtt nästan i hela Indonesien. Om du frågar en indones om han eller hon känner maträtten som heter egyptisk omelett, är jag nästan 100 % säkert att ingen som känner igen namnet. Men om du frågar om han eller hon känner maträtten som heter Martabak telur, då får du svaret ja, för den heter så i Indonesien.


Egyptisk Omelett eller Martabak telur är väldig känd i Indonesien. Den brukar säljas i en liten kiosk och kiosken brukar sälja Martabak manis också. Även de båda heter martabak, men de är helt olika maträtter. Martabak Telurs degen är knaprig medan martabak  manis är mjuk. Telur betyder ägg och det är huvud ingrediens i martabak telur. Manis betyder sött, som du kan gissa att den smakar sött och passar bra till efterrätt.

Jag brukade laga martabak med min rumskompis när jag jobbade i Madiun, en stad i Östra Java. Hon gav mig receptet med hemliga kryddor. Varför säger jag hemliga kryddor? Ja...eftersom det inte finns många personer som kan laga martabak telur som smakar som när de köper på en kiosk. Och varifrån fick hon hemligheten? Från sin pappa. Ja! Hennes pappa ägde en martabak kiosk. Hon lärde mig hur man breder ut degen. Varför måste jag lära mig hur man breder ut en deg? Eftersom det inte är lätt. Degen måste vara bred, tunn och inga hål.

För Kryddorna använde jag inte som receptet från min kompis, för det är mycket krångligt. Men jag hittade några kryddblandningar som smakar likadana. Så..jag använder kryddblandningarna varje gång jag lagar martabak telur. Det är mindre krångligt och spara mycket tid.

För att laga martabak telur behöver du:

Degen:
1,5 dl vetemjöl
1 krm salt
knapp 75 ml vatten

Fyllningen:
200 gr köttfärs
1 liten gullök
1 stor salladslök
3 st ägg
4 krm salt
1,5 tsk curry
1,5 tsk garam masala
1,5 tsk tandoori

Komplemet:
Gurka
Chili

Gör så här:
  • Blanda vetemjöl med salt. Tillsätt 50 ml vatten, rör ihop. Tillsätt lite vatten i taget medan du knådar degen. Du behöver inte använda hela vattnet. Knåda degen tills du känner att det inte är kladdig längre. Dela degen i två delar. En i en tredjedelar och den andra i två tredjedelar. Täck med våt duk. Låt stå i minst en timme.
  • Medan du väntar på degen, skala gullök. Dela i fyra delar och skiva. Skiva salladslöken också.
  • Vispa ägg, salt och kryddorna kraftigt i en skål. Tillsätt köttfärs, blanda. Tillsätt lökarna och rör ihop.
  • Inolja arbetsytan. Bred ut den mindre degen genom att dra kanterna försiktigt. Dra från mitten till kanterna tills du får en bred och tunn deg.
  • Värma en panna med lite olja. Lägg degen in i pannan och lägg till en tredjedelar fyllning ovanpå degen. Bred ut fyllningen tills den formar en fyrkant, men inte så stor fyrkant. Vika ihop degens kanter tills den formar en fyrkant som är lika stor som fyllningen. Stek tills degen är gyllenbrun på båda sidor.
  • Bred ut den andra degen, lägg in i pannan. Bred ut halva fyllningen, lägg i den stekta degen och täck med resten av fyllningen. Vika ihop kanterna och stek tills båda sidorna är gyllenbruna.
  • Dela den i sex delar. 
  • Om du tycker att det är svårt att breda ut degen till stor tunn deg, då kan du laga martabak i portion. Dela degen i sex delar så att det blir lättare att breda ut.
 Man brukar äta martabak telur med gurka och chili. Om du tycker att chili är för stark då kan du byta den mot chilisås som är mildare.


Comments (0)

Skicka en kommentar

Här kan ni kommentera eller fråga mig.